Les activitats que es proposen estan pensades per a descobrir diferents espais del nostre municipi d'interès històric i cultural.

Visita guiada a l'Hospital del Coll de Balaguer

Hospital del Coll de Balaguer
Visita a l'antic hospital gòtic del Coll de Balaguer

L’objectiu d’aquesta activitat és proporcionar un coneixement històric i contextual del patrimoni a l’alumnat d’una manera amena i distesa en la que l’aprenentatge sigui divertit i agradable.

L’activitat de visita escolar per a alumnes de primària i secundària té un gran potencial de promoció i divulgació del patrimoni, tant entre l’alumnat del propi municipi com del que es desplaci de més lluny. L’activitat que hem creat s’adapta a les necessitats i currículum de les escoles permetent, si cal, fer alguns canvis d’aquells aspectes pedagògics que els propis mestres de cada escola vulguin potenciar.

El dossier pedagògic i el tractament dels temes de la visita està fet sota l’estructura competencial, tal i com es treballa a les escoles i dins l’àmbit de la dimensió del món actual i de la dimensió ciutadana.

La visita es desenvolupa començant, a la sala Infant Pere, per una presentació del lloc i de les raons històriques que porten a la construcció de l’Hospital del Coll de Balaguer. Es fa una contextualització del territori i de les característiques de l’època així com de la funció hospitalària de l’edifici.

Un cop introduït el context històric es puja a la primera planta on es treballen i s’expliquen els diferents aspectes de l’Hospital del Coll de Balaguer sobre el mapa interactiu de Catalunya, les maquetes, les tauletes, l’àudio-visual, el pas de ronda i la torre nord. El relat resulta amè i entenedor per als alumnes, adequant el llenguatge a les seves necessitats i possibilitats. Existeix la possibilitat de fer la visita en anglès de manera que es poden treballar transversalment les competències lingüístiques, socials i del medi amb les escoles que així ho vulguin.

La duració de la visita escolar és d’una hora i mitja aproximadament.

Visita al Molí de l'Oli i a la Cooperativa de Vandellòs

Amb aquest nom es coneix el Centre d’Interpretació de l’Oli de Vandellòs, que està ubicat a l’antic molí de l’oli del poble, construït l’any 1930, al costat de la carretera comarcal C-44, que va de l’Hospitalet de l’Infant a Móra d’Ebre.

Al Molí de Vandellòs no tan sols hi trobareu l’espai i la maquinària original d’aquest molí, sinó que també podreu escoltar el testimoni dels moliners que l’han utilitzat i veure una pel·lícula dels anys setanta, amb el molí vell a ple funcionament.

En aquest edifici autèntic, rehabilitat, restaurat i reconvertit en un centre d’interpretació de l’oli amb una museografia moderna (panells audiovisuals, figures de resina hiperrealistes, audioguies, sonoritzacions) podreu endinsar-vos en el món de l’oli d’oliva i descobrir tot el procés de fabricació d’aquest líquid preuat.

I en finalitzar la visita, podreu tastar l’oli de la Vall de Llors. Tota una experiència per sucar-hi pa!

Visita al Centre d'Interpretació de l'oli

El riu Llastres

A través d’aquesta activitat es pretén donar a conèixer el Riu Llastres com a important exemple de torrent de la Conca Mediterrània. Alhora veure la seva importància històrica en relació a la població de l’Hospitalet de l’Infant. Conèixer el medi ambient del Riu Llastres recorrent la seva llera, i en especial de la seva zona humida de la desembocadura del Riu Llastres. Explorar el medi aquàtic propi de la desembocadura del Riu Llastres. Treballar les diferents fases del cicle del aigua amb el Riu Llastres com exemple. Identificar les diferents especies vegetals que conforma aquest espai natural. Conscienciar sobre la importància del Riu Llastres i la seva desembocadura en relació amb la costa catalana.

Itinerari de natura de la Rojala-Platja del Torn

Platja del Torn

Es tracta de descobrir un recorregut únic que comprèn un tram que consta d’un elevat valor ambiental i una gran biodiversitat. Està situat a l’extrem sud del Baix Camp, i que limita al nord amb el nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant i al sud amb la platja de l’Almadrava. Un itinerari que, a través del GR-92, us permetrà observar la connexió entre el mar i la muntanya en un espai protegit i genuí de la costa catalana.

Petit Museu Escola Àster Bonet Castellana i el Poblat d'Hifrensa

Petit Museu Escola Àster

Objectius de la sortida: Conèixer, no només la vessant arquitectònica de l’obra de l’arquitecte Antonio Bonet Castellana, sinó també els canvis que es van produir al territori i a la societat amb l’arribada de la construcció de la Central Nuclear Vandellòs I. Visita al Petit Museu Escola Àster Bonet Castellana, per veure una rèplica d’una aula de l’antiga Escola Àster on anaven a estudiar els fills dels treballadors de la Central Nuclear Vandellòs I.

Cova del gat i la
contaminació del mar

Cova del gat

Conscienciar als alumnes sobre diferents exemples d’elements que poden contaminar el mar, i de com ho podem fer per evitar-la. Explicacions adaptades a l’edat de l’alumne, amb històries, faules, llegendes i contes.

L'Hospitalet de Mar en Guerra

Hospitalet de Mar

Explicació cronològica de la guerra civil espanyola amb l’exemple dels fets ocorreguts a la població de l’Hospitalet de l’Infant, anomenat l’Hospitalet de Mar durant la II República.
Primera parada:
L’aixecament militar del 18 de juliol de 1936: Plaça Catalunya (antiga església ubicada a l’antic Hospital Gòtic del Coll de Balaguer)
Segona parada:
Revolució anarquista (CNT-FAI) Requisa de cases pels sindicats revolucionaris (1936): Plaça Catalunya – Plaça del Pou.
Tercera parada:
Defensa de Costa (1937): Casamates per metralladora de la platja de la Plaça de la Marina
Quarta parada:
Camp de Concentració nº2 (Abril – Novembre 1938): de la Plaça de la Marina fins a la Plaça de l’Esglèsia.
Cinquena parada:
Bombardejos dels Nacionals a objectius civils (1938/1939): refugi estació de tren d’Hifrensa i del Llastres. Plaça Berenguer d’Entença
Sisena parada:
Bombardejos dels Nacionals a objectius militars, rereguarda de la Batalla de l’Ebre (1938/1939): estació de ferrocarril de l’Hospitalet. Plaça Berenguer d’Entença
Setena parada:
Efectes dels bombardejos, l’antic Hospital del Coll de Balaguer abans i després de la Guerra. Plaça Berenguer d’Entença
Vuitena parada:
Retirada republicana (Gener 1939), exili i repressió franquista: pont del Riu Llastres.